Mestské zastupiteľstvo prijalo zmeny a doplnky územného plánu

28.04.2010 Prešov

Prešov 28. apríla (TASR) – Prešovské mestské zastupiteľstva dnes schválilo zmeny a doplnky Územného plánu mesta Prešov.
Návrh bol od septembra minulého roka niekoľkokrát predmetom rokovania mestskej rady, politické kluby sa však nevedeli dohodnúť na kompromise.
Hlavný architekt mesta Vladimír Ligus konštatoval, že dokument v grafickej časti obsahuje 90 zmien funkčného využitia plôch oproti doteraz platnému územnému plánu (ÚP).
\"Schválením zmien a doplnkov ÚP sa napríklad umožní realizácii investičných akcií. Spresňujú sa aj niektoré regulatívy stanovujúce podmienky pre výstavbu, \" povedal Ligus. Tie sa podľa neho týkajú napríklad výšky stavieb v jednotlivých lokalitách.
Zmeny pomôžu napríklad pri spresnení trasovania diaľnice, rýchlostnej komunikácie R4, prípadne preložky štátnej cesty 1/68. Rovnako umožnia zapracovanie vymedzenia a podmienok vyhlásenej Pamiatkovej zóny Soľná baňa, spresnenie funkčného využitia plôch Centrálneho mestského parku, ale i zón mestskej a krajinnej zelene.
Ligus potvrdil, že zmeny územného plánu reagujú aj na zámer spoločnosti Fecupral niekoľkonásobne rozšíriť kapacitu spaľovne. Podľa neho sa na väčšine funkčných plôch mesta nebudú môcť stavať takéto prevádzky na zhodnocovanie odpadu vôbec, alebo sa počíta len malokapacitnými zariadeniami takéhoto typu.
\"Je tam regulatív, že zariadenia na zneškodňovanie odpadu s kapacitou nad 1000 ton sa môžu stavať, ale minimálne 500 metrov od zastavaného územia mesta, \" konštatoval hlavný architekt. Mesto už pre dvoma týždňami dalo opakovanie nesúhlasné stanovisko k zámeru investora, ktorý plánuje na Jilemnického ulici vybudovať nadregionálne centrum materiálového a energetického zhodnocovania odpadov. Proti tomuto zámeru sa vyjadrila väčšina poslancov mestského parlamentu.
Na zasadnutí zastupiteľstva sa dnes zúčastnil aj konateľ Fecupralu Štefan Hanigovský, ktorý tvrdí, že predkladané argumenty mesta a ďalších odporcov výstavby zariadenia sú neodôvodnené a často zavádzajúce. Prijatie zmien územného plánu však na zámer spoločnosti nemá vplyv.
\"Treba povedať, že tento územný plán začína platiť dnešným dňom. Náš zámer toto hlasovanie v žiadnom prípade ohroziť nemôže, pretože konanie sa začalo pred prijatím tohto uznesenia a nemôže mať spätnú účinnosť, \" povedal Hanigovský.
Túto skutočnosť potvrdil aj hlavný architekt mesta. Dodal len toľko, že nové podmienky sú istou poistkou mesta do budúcnosti, aby sa v blízkosti obytných zón nebudovali takéto prevádzky.
 

Vyberte región